Zichtbaarheid als ondernemer

Ook zo’n moeite met zichtbaarheid?

Na mijn vorige bedrijf heb ik de tijd genomen om te bedenken wat ik verder ga doen. Ergens wist ik het wel maar was de tijd nog niet rijp. Ik hou van het ondernemerschap. Niets mooiers dan mensen te horen praten over hun droom en die dan daadwerkelijk de stoute schoenen aantrekken om het ook te gaan waarmaken. Ik denk dat het ook de combinatie van hoop, geloof en lef is die me zo aanspreekt.

Fietsend door de stad ben ik ook altijd nieuwsgierig naar de nog lege etalages, en waar je wel ziet dat ze aan het opknappen zijn. Wat gaat daar komen, wie zit er achter en wordt het een succes?

En wat maakt het dan succesvol? Waarom loopt het bij de ene zaak storm en worstelt de ander maar door. Het mooiste vind ik de verhalen van mensen die van hun passie kunnen leven, die van een goed doel een succesvol businessmodel hebben weten te maken, of die een bepaalde sector ineens totaal wakker schudden omdat ze het anders durven doen.

Dus ja dat is wat ik ga doen. En eigenlijk al doe. Ondernemers helpen hun business beter neer te zetten en te organiseren.

En dan jezelf zichtbaar maken..

Maandenlang probeerde ik hiermee geforceerd naar buiten te treden. Mijn plannen waren helder en de eerste klanten heel tevreden. Echter zodra ik achter mijn computer ging zitten om mezelf naar de buitenwereld te gaan profileren, sloeg ik dicht. Mezelf zichtbaar maken lukte me niet. Een businesscoach die zelf niet naar buiten treedt… Ik vond het heel confronterend.

Tegelijkertijd kwamen er wel steeds meer opdrachten binnen. Via via. Ik realiseerde me langzamerhand dat juist hier mijn kracht ligt. Ik ben niet die persoon die mooie verhalen vertelt en gouden bergen belooft. Ik doe het op mijn manier. En net zo effectief.

Het ging me immers nooit om het in de picture zetten van mij, maar om het zichtbaar maken van de ander: de ondernemer.

En daarbij hoeft het niet perfect te zijn maar is het vooral een kwestie van doen. De uitspraak ‘building the bridge as you walk on it’ is er één die mij helpt om te blijven doen.

Want dat is waardoor je het echt voor elkaar krijgt. Gewoon maar doen, ook al is het spannend en weet je nu al dat je fouten gaat maken. Maar alleen beweging (en open te staan voor de feedback) zorgt voor groei. En daar was het toch om te doen.