Onderneem jij samen of alleen?

Toen ik Pand020 in 2010 startte vond ik met name het alleen ondernemen het zwaarst. Elke keuze, elke stap hoe klein ook had ik zelf te maken. Elke verantwoordelijkheid had ik zelf te dragen. En dat tussen de waan van alledag. Alles ging gewoon door. En er zat natuurlijk ook een andere kant aan. Mijn eigenwijze kant had heerlijk vrij spel. En ik heb het voor elkaar gekregen. Dus ik kon trots zijn op mezelf.

Maar toch – daar ontstond de kiem – voor wat ik nu doe, voor waar ik toen naar verlangde, een soort businesspartner op afroep.

De belangrijkste punten die ik geleerd heb van toen zijn:

  • heb het lef te investeren
  • besteed uit of delegeer dat waar je zelf energie verliest
  • werk met een plan voor de wat langere termijn, laat je niet alleen leiden door de waan van alledag.

Dat laatste was precies de vraag waar Sara laatst voor bij me kwam. Ze vertelde dat haar business heel goed gaat – ze werkt als coach voor professionals met stressklachten – maar dat ze ook het gevoel heeft dat ze grip verliest.

Doet ze nog wel de juiste dingen, klopt haar website nog. Wat moet ze doen om zo goed te blijven gaan en is dit ook wat ze over een paar jaar nog wil doen. Maar om hier bij stil te staan, daar komt ze niet aan toe. Ze heeft het te druk. En als ze wel tijd maakt lukt het niet om zelf goed te bedenken wat ze nu precies wil en moet aanpakken. Dit is ook lastig omdat ze zelf het onderwerp is; als zzp’er ben jij het bedrijf. En daar ligt tegelijkertijd wel de truc.

Benader je zzp-schap als zijnde een bedrijf: Plan managementmeetings, bekijk periodiek je cijfers, en werk met jaar en kwartaalplannen en -doelen. En regel ook een “dagje op de hei”, waar je even weg van alles kunt nadenken, dromen en brainstormen over de toekomst. En zorg voor een stok achter de deur. Plan deze afspraken (samen met iemand) in.

Zo zit jij achter het stuur en bouw en ontwikkel je stap voor stap verder aan jouw bedrijf.

Succes met ondernemen!

Wil je een stap verder met je bedrijf? Ben je te druk en/of heb je het gevoel dat er meer mogelijk is? Je kunt je hier aanmelden voor een ondernemersconsult. Het consult is kosteloos en vrijblijvend.

Mel de Smit werkt als business coach in Amsterdam voor zzp’ers, managers en ondernemers.

ondernemer zichtbaarheid